beschikbare pupseen pup kopen?

Klik hier om naar de pagina met beschikbare pups te gaan.

U heeft besloten dat er een pup bij u mag komen wonen. U bezoekt de website van onze club, dus nemen we aan dat u de keuze al heeft gemaakt dat u graag een langhaar Collie van het Engelse type wilt. U wilt een goede start maken en kiest voor een rashond, met stamboom en waarvan de ouders voldoen aan de verplichte onderzoeken. In dit artikel een aantal informatieve tips en toelichtingen die hopelijk voor u voldoende zijn. Mocht u echter vragen hebben dan kunt u zich wenden tot onze commissie pupbemiddeling. En heel misschien is een pup geen optie voor u maar een herplaatser wel! 

Een hond is niet voor even maar voor heel zijn leven!

Een Collie wordt normaal gezien gemakkelijk een jaar of 12. Uitzonderingen op de regel zelfs een jaar of 15. De Collie is een vrolijke, energieke en waakse hond die zeer gehecht is aan zijn eigen mensen. Een werkwillige, sociale, lieve, attente, gevoelige en slimme hond die prima bij andere huisdieren en (kleine) kinderen kan. U moet zich dus afvragen of deze aard van de hond bij u persoonlijk past. En indien u een gezin heeft, of dit binnen uw gezin past.

Heeft u eenmaal de beslissing gemaakt dat een Collie geschikt is / bij u past? Dan kunt u naar een fokker gaan die een pupje beschikbaar heeft of fokplannen heeft. Denkt u eraan dat het even kan duren voordat u daadwerkelijk uw pup kunt gaan ophalen. Soms moet de dekking zelfs nog plaatsvinden of moeten de pups nog geboren worden. Laat het geen impulsaankoop zijn waarbij u vandaag besluit een pup te nemen en deze morgen in huis wilt hebben. Zo werkt het in de praktijk echt niet! Bij een broodfokker kan dat wel, maar met meestal de gebruikelijk ellende die erbij komt..... zowel financieel als emotioneel. Daarnaast moet het natuurlijk tussen u en de fokker ook 'klikken'. Dus voordat u hiertoe besluit, zouden wij graag toch ook nog even de andere kant willen laten zien, want het hebben van een pup brengt ook werk met zich mee.

pupmini

Ten eerste moet U zich een aantal zaken afvragen:

  • heeft u wel voldoende tijd en ruimte voor een pup (uitlaten, verzorgen)
  • kunt u het financieel volbrengen (aanschaf, dierenarts, voeding)
  • heeft u zin en tijd om een (aantal) training(en) te gaan volgen (puppycursus, gehoorzaamheidstraining, mogelijk ringtraining)
  • vindt u het erg als het huis nooit meer zo schoon zal zijn als voorheen (verharen en het meebrengen van zand en nattigheid bij vies weer)
  • mag de hond altijd bij u in huis of moet hij apart (bijv. garage)?

 

Wat betreft de tijd en ruimte 

Als u nog veel bezigheden buitenshuis heeft en dus niet vaak thuis bent, of u bent van plan uw pup in de garage te houden, dan is het af te raden een Collie aan te schaffen. Als u halve dagen werkt zal dat bij een oudere hond niet snel problemen geven, maar bij een pup zult u hem het alleen zijn toch moeten leren. En zeker in de beginfase, als u de pup net bij u thuis hebt, zal dat een hoop geregel geven.

Een Collie is een sociale hond die er erg op gesteld is om deel uit te maken van uw gezin. Hij heeft u dus graag om zich heen. U maakt hem ongelukkig door hem daarbij weg te houden en afgezonderd en alleen te laten. Een hond heeft net als een klein kind regelmaat en aandacht nodig. Dat houdt hem geestelijk en fysiek gezond.

Realiseert u zich wel, dat er aardig wat tijd en energie in gaat zitten om een pupje zindelijk te krijgen. Dat hij zijn behoefte dag en nacht zal moeten kunnen doen, ook in de winter. Dat betekent dus in het begin vaak naar buiten met hem, een aantal slapeloze nachten en misschien een paar keer per dag dweilen na een ongelukje in huis. Want soms ben je net buiten geweest en dan plast de pup toch nog even binnen; dat kan gebeuren.  Uiteindelijk komt alle energie die u in het begin erin stopt er dubbel en dwars weer uit, collies zijn leergierig en leren snel. 

 

Het financiële plaatje

Aanschafkosten: kunnen per fokker verschillen;  

Benodigdheden: kleedje, voerbak, riem, borstel, kam, mand en/of bench;

Dierenartskosten: dienen zich al meteen aan als de pup 9 weken oud is, dan moet hij zijn eerste prikje halen, en daarna met 12 weken. Evenals regelmatige ontwormingskuurtjes.

Dierenverzekering: heeft u het iets minder breed of houdt u van zekerheid dan kunt u een verzekering afsluiten. Hoe zorgvuldig gefokt ook: een hond blijft een levend wezen en kan net als een mens ziek worden of een ongeluk krijgen al dan niet door toedoen van derden of een andere hond.

Voedingskosten: Heeft U bedacht wat het per maand kost om een hond goede voeding te geven? Het eerste jaar is meestal het duurste jaar: puppyvoeding is iets duurder dan voer voor volwassen honden.

 

Ja, wij willen een pup!

Als u na een paar van deze overpeinzingen denkt, nee dat is het toch ook niet helemaal, schaf dan geen Collie aan!

Maar.. zegt u , geen enkel probleem........dat heb ik er allemaal voor over.........neem dan contact op met één van de fokkers op de site of met één van onze mensen die helpen bij pupbemiddeling.

U heeft uw huiswerk gedaan en bent er uit dat een Collie de juiste hond voor u is. U heeft geaccepteerd dat het honden zijn die veel aandacht en beweging nodig (kunnen) hebben, waarbij een zwempartij en modderbad tot de mogelijkheden behoren, en dat zij verharen en bepaalde lichaamsdelen zoals achter de oren, onder de oksels en in de liezen meer aandacht behoeven qua verzorging.
Ga niet over één nacht ijs, maar neem er de tijd voor. Wees niet verbaasd als u niet direct een pup kunt krijgen maar op een wachtlijst komt te staan, soms al ver voor de geboorte.

 

Willen we een reu of een teef?

Er is een vooroordeel wat zegt dat een teefje liever en makkelijker is dan een reu en dat reuen sneller een dominant karakter zouden hebben. Dat zullen vele reu eigenaren u zeer beslist tegenspreken. Ook een reu kan erg lief en aanhankelijk zijn, eigenaren van reuen vinden hen zelfs liever dan een teefje. Maar eigenlijk heb je gewoon zowel dominante of minder dominante reuen én teven. Een groot deel van hun karaktervorming kunt u bijsturen door het volgen van een goede hondentraining, waarbij u zich moet realiseren dat voor een groot gedeelte niet uw hond, maar u verteld zal worden hoe u moet handelen bij een bepaald gedrag. Wat wel zo is, is dat een reu vaak wat groter of sterker is dan een teefje en je daar fysiek wel rekening mee moet houden. Het is een fabeltje dat reuen overal maar tegenaan plassen: u bent namelijk degene die dit gedrag toe laat indien u uw reu daarop niet corrigeert. U moet daarin wel consequent zijn, maar dat moet je met de opvoeding van een teefje ook zijn. Een hond verlangt een duidelijke roedelleider. Anders wordt hij onzeker en neemt hij de leiding van u over met alle nare gevolgen van dien.

Een teefje wordt gemiddeld om de 6-9 maanden loops. Sommige 'lijnen' zelfs maar 1 keer per jaar. Dat brengt enig extra huishoudelijk werk met zich mee, al zijn er ook handige hondenbroekjes in de handel die het bloedverlies op de grond kunnen beperken. De meeste teven houden zichzelf echter redelijk goed schoon.

Castratie van zowel reu als teef lijkt een voor de hand liggende oplossing in de ogen van sommige dierenartsen, die daartoe soms te snel toe overgaan wat in het geheel niet wenselijk is: deze ingreep heeft zijn nadelen, zeker als het op een te jonge leeftijd gebeurt. 

Liever niet opereren aan een gezonde hond is een veel beter standpunt! 

Bedenkt u zich dat een fokker met heel veel liefde en inzet uw pup heeft gefokt. Te vroeg laten ‘helpen’ kan serieus van slechte invloed zijn op het gestel van uw hond. Nogmaals: zeker als dit te jong gebeurt! Laat u goed daarover inlichten. Op internet is er zeer veel actuele informatie hieromtrent te vinden, leg het echter eerst eens aan uw fokker voor en wat hij/ of zij u hierover kan vertellen.

 

Het vinden van een verantwoord gefokte pup.

Op deze site geven we een overzicht van de op dit moment te verwachten nesten, en geboren nesten die aangeboden zijn door de fokkers die lid zijn van de Nederlandse Collieclub. Deze fokkers onderschrijven de doelstellingen van de vereniging. De ouderdieren van de nesten die vermeld worden op deze lijst voldoen aan alle eisen betreffende gezondheid en exterieur die nodig zijn om voor pupbemiddeling in aanmerking te komen. Echter, de verantwoordelijkheid voor de gefokte pups ligt te allen tijde bij de fokkers van de pups en niet bij de Nederlandse Collieclub.

Ga de fokkers bij wie u op de lijst staat, bezoeken. Bekijk de moederhond en de eventuele andere honden; sommige fokkers hebben ook de vaderhond in huis. Maak kennis met de fokker! Stel gerichte vragen, maak tevoren een lijstje en bekijk welke antwoorden een fokker geeft en of dat met uw idee overeen komt.

Fokkers die verantwoord willen fokken, houden zich aan de adviezen en het fokreglement van de Nederlandse Collieclub en zullen hun uiterste best doen om u een gezonde en goed gesocialiseerde pup te verkopen. Dat betekent niet dat u zelf niets hoeft te doen! Hoe de pup zich na aankoop verder ontwikkelt hangt voor het grootste deel van uzelf af!

 

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied Nederland

De pups worden tussen de 6e en 7e week gechipt, waarna er voor de pups een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Voordat de pups de moeder mogen verlaten, na minimaal 8 weken, hebben ze hun eerste entingen gehad en zijn ze meerdere malen ontwormd. Bovendien hoort u bij aankoop van de pup een Europees dierenpaspoort mee te krijgen.

 

Goede afspraken

Hoe goed een fokker ook zijn best doet om gezonde pups te fokken, er kan wel eens iets verkeerd gaan. Elk dier is een levend wezen en kan ziek worden. Het is goed om te informeren naar een (schriftelijke) overeenkomst waarin voor dergelijke gevallen een redelijke regeling is opgenomen.

 

Een vriendelijk, maar tevens dringend verzoek

Als u uiteindelijk besloten heeft bij een bepaalde fokker een pup te kopen, terwijl u ook bij andere fokkers als mogelijke pupkoper staat genoteerd, neemt u dan alstublieft de moeite om u bij deze mensen af te melden. Zo weten de fokkers waar ze aan toe zijn.

 

Training

Moet dat?! Ook al wordt het niet uw eerste pup, het wordt toch altijd sterk aangeraden om een puppytraining, gevolgd door een gehoorzaamheidstraining, met uw hond te gaan volgen, omdat je alleen op die manier die 'makkelijk op te voeden' hond krijgt zoals hij beschreven staat. Als de training buiten gegeven wordt moet je wel tegen wat kou, nattigheid of juist warmte kunnen.

 

Schoon!

Dat is een woord wat je bij de ene Collie wel kunt gebruiken maar juist bij de andere niet. De ene loopt met een grote boog om een waterplas heen om maar geen natte voeten te krijgen terwijl de andere er vol doorheen baggert of zelfs gewoon de sloot in rent om achter die kat of vogel aan te gaan.

Daar moet je je absoluut op instellen. Want hem altijd daarvoor te behoeden, dus aangelijnd houden en nooit laten dollen, dat kun je hem niet aan doen. In huis zul je dus wel eens vieze poten aantreffen, evenals haren want een collie verhaard nu eenmaal zeker één keer per jaar en ook tussendoor verliezen ze hun haren. Zoals de meeste honden overigens. Het makkelijkst is de hond na zo'n moment gewoon in de hal of de (bij)keuken te laten opdrogen.


Uw tuin

Heeft u niet een stuk voor de pup afgezet, dan zal hij u helpen met tuinieren, plantjes verpoten, vast een gat graven voor een nieuw plantje etcetera. Daarin zult u de pup moeten opvoeden in wat wel acceptabel is en wat niet. Want lekker vies en nat weer naar binnen over uw smetteloze vloerbedekking of uw prachtige stoffen bank zult u waarschijnlijk ook niet al te prettig vinden. Natuurlijk is het zo dat een tuin en het hebben van een hond geen problemen hoeft te geven, maar zeker in het begin zal dit aardig wat organisatietalent van u vragen. Als u een ruim huis heeft kunt u best een stukje van de kamer afzetten, een groot kleed neerleggen en daar mag hij dan opdrogen. Ook een bench die je op verstandige wijze gebruikt, is dan een aanrader.

 

Vakantie

Wat met de vakanties te doen: meenemen of naar een dierenpension, of in het gunstigste geval bij een familielid of een bekende? Vakanties in een warm en zonnig land zijn voor een hond veel te warm: de hond wil liever lange wandelingen en trektochten in een koelere omgeving. Een camping of bungalowpark heeft meestal geen bezwaar als u 1 hond meeneemt, maar als u gewend ben naar een hotel te gaan, dan zult u er één moeten zoeken dat honden toestaat. En als de hond niet meekan, dan begint er een zoektocht naar een goed dierenpension, u wilt uw hond toch niet zomaar bij de eerste de beste achterlaten? Daarbij komen dan ook nog de verblijfskosten, gezondheidsverklaringen, hondenpaspoort, speciale inentingen tegen rabiës en kennelhoest enz., enz.. En u dient soms al een half jaar van te voren uw plek te reserveren.

 

Uitlaten

In veel steden en dorpen bent u verplicht de ontlasting van uw hond op te ruimen, dat betekent altijd een plastic boterhamzakje op zak om de ontlasting op te ruimen. Ook geldt er in veel dorpen en steden een loslaatverbod: dit betekent dat u de hond alleen op uitlaatplaatsen en in losloopgebieden vrij kan laten lopen. Veel van die losloopgebieden zijn niet vlak naast de deur, dus dat betekent met de auto er naar toe.

Gaat u er niet van uit, dat uw kinderen het blijvend leuk vinden om de hond uit te laten. Ze kunnen andere interesses krijgen, dus het blijft uw verantwoording dat de hond dan toch genoeg beweging zal krijgen met uitlaten en niet slechts twee meter van de buitendeur en weer terug na zijn plasje.

We hopen dat we u met deze toelichting een stuk op weg hebben geholpen naar een fijne hond, waar u jarenlang plezier van zult hebben!

Klik hier om naar de pagina met beschikbare pups te gaan.

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail